Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΦΟΥΣΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

Τα όσα είδαν τους τελευταίους µήνες το φως της δηµοσιότητας καταδεικνύουν ότι η κοινωνική, πολιτική και οικονοµική ζωή του τόπου µας υφίσταται µια καλπάζουσα γήρανση µε το ψέµα και την απάτη να βρίσκονται παντού. Όπου και αν στρέψει κάποιος την προσοχή του βλέπει παντού «φούσκες». Φούσκες πολιτικές, φούσκες εκκλησιαστικές, φούσκες οικονοµικές. Αλλά ποίος είναι σήµερα ο νεοφανής αυτός ορισµός της φούσκας; Ο όρος «φούσκα» ξεκίνησε να χρησιµοποιείται στην Κύπρο από την εποχή του φουσκώµατος του Χρηµατιστηρίου και επεκτάθηκε σε όλους τους τοµείς της κυπριακής κοινωνίας. Έχει όµως να κάµει µε ένα θέµα που πάντοτε απασχολούσε την παγκόσµια διανόηση. ∆εν ήταν έτσι λοιπόν τυχαίος ο µύθος του Αισώπου µε τον Βάτραχο που ξεκίνησε να πίνει νερό για να φτάσει στο µέγεθος του βοδιού αλλά στο τέλος έσκασε. Η ιστορία αποδεικνύει ότι οι περισσότερες φούσκες
ή ξεφουσκώνουν ή εκρήγνυνται.
 
Για να δηµιουργήσει κάποιος µια φούσκα χρειάζεται «αέρας». Χρειάζεται να πει ψέµατα, χρειάζεται να δώσει στην κοινωνία των πολιτών µια «φουσκωµένη» ψευδή εντύπωση πιο µεγενθυµένη από την πραγµατικότητα. Για τη δηµιουργία της οποιασδήποτε φούσκας σήµερα είναι σηµαντικός ο τρόπος επικοινωνίας µε τον περιβάλλοντα χώρο και το ακροατήριο και για αυτό δεν είναι τυχαίο που πίσω από τις διάφορες φούσκες που κυκλοφορούν βρίσκονται πάντα επικοινωνιολόγοι και άλλα έντυπα ή ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης.
 
Το φαινόµενο της «φούσκας» παρουσιάζεται πιο ενισχυµένο τη σηµερινή εποχή λόγω της ύπαρξης της σύγχρονης τεχνολογίας, µέσω της οποίας είναι δυνατόν να πλαστεί γύρω από τη «φούσκα» ένας φανταστικός ψεύτικος κόσµος ιδεατής πραγµατικότητας µε τη χρήση ειδικών επικοινωνιακών τεχνικών και άλλων εφφέ. Έτσι ο οποιοσδήποτε που είναι «φούσκα», χωρίς δηλαδή περιεχόµενο, έχει µεγάλη ανάγκη τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, προσέχει πολύ τον τρόπο που θα παρουσιαστεί στο κοινό, παρέχει στον κόσµο ένα διαφορετικό χαρακτήρα από αυτό που είναι στην πραγµατικότητα για να µην έχει αντίκτυπο στην όλη του «εικόνα» ή άλλως image που έχει δηµιουργήσει.
 
Έτσι όλη η πολιτική και εκκλησιαστική ζωή έχει γίνει σήµερα ένα θέατρο, µια παράσταση µέσα από την οποία ο κάθε ένας προσπαθεί να φουσκωθεί µε όσο το δυνατό περισσότερο «αέρα», για να ξεγελάσει µε όσο το δυνατό πιο τέλεια ηθοποιία την κοινή γνώµη και να κτίσει ένα «σωστό image» που να απέχει όσο το δυνατό περισσότερο από την πραγµατική πενία της προσωπικότητάς του. Με αυτές τις τεχνικές παρουσιάζονται σήµερα στην Κυπριακή Κοινωνία πολλοί πολιτικοί, εκκλησιαστικοί και άλλοι οικονοµικοί παράγοντες που να είναι «φούσκες», να έχουν δηλαδή την εξωτερική τους εικόνα κατά πολύ πιο µεγενθυµένη από την εσωτερική πραγµατική τους αξία.
 
Είναι επίσης κοινώς παραδεκτό ότι οι µη έχοντες πραγµατική εσωτερική αξία
µηχανεύονται ίντριγκες και µηχανορραφίες, εκστοµίζουν συνθήµατα και τυφλώνουν οπαδούς, χρησιµοποιούν ιδεολογήµατα και θρησκευτικότητα, πλούτο και δύναµη προκειµένου να κτίσουν µια τέλεια από επικοινωνιακής άποψης εικόνα προσθέτοντας έτσι περισσότερο «αέρα» στη φούσκα.

 Το µυστικό της υπόθεσης είναι ότι αυτός που έχει τη φούσκα πρέπει να την «πουλήσει» όταν αυτή είναι φουσκωµένη. Επιβάλλεται να κάνει βιαστικές ενέργειες όσο είναι «βραστό το σίδερο» πριν πάρει ο κόσµος πρέφα την εσωτερική του πενία. Πρέπει να µην υπάρχει καµιά καθυστέρηση διότι µε την πάροδο του χρόνου θα αποκαλύπτεται το «φούσκωµα» και κατ’ επέκταση και η απάτη. Γι αυτό δεν είναι τυχαίο το λεγόµενο στην Κύπρο από αρχαιοτάτων χρόνων ότι «ο κλέφτης και ο ψεύτης µόνο τον πρώτο χρόνο χαίρονται». Η µέχρι σήµερα ιστορική πραγµατικότητα έχει αποδείξει πάντως ότι η οποιασδήποτε µορφής φούσκα έχει πάντοτε ηµεροµηνία λήξεως.

 
Στην Κύπρο δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες οι πολίτες γίνονται µάρτυρες µιας πρωτοφανούς συστηµατικής εξαπάτησης της κοινωνίας από κάθε λογής «φούσκες» είτε αυτές προέρχονται από την πολιτική, είτε από την εκκλησιαστική και επιχειρηµατική ζωή. Όλα τα επικοινωνιακά µέτρα που έχουµε περιγράψει έχουν εφαρµοστεί µε επιτυχία σε άλλες χώρες του δυτικού κόσµου και είχαν πάντοτε επιτυχές αρχικό αποτέλεσµα. Όµως πάντοτε µετά από το υπερβολικό «φούσκωµα» επέρχεται η «έκρηξη»ή το «ξεφούσκωµα».

 Σε αντίθεση µε τις όποιες φούσκες που εξαπατούν σήµερα τους πολίτες αυτού του τόπου υπάρχουν και οι προσωπικότητες που έχουν αξία. Η ύπαρξη αυτών των προσωπικοτήτων είναι διαχρονική, χωρίς ηµεροµηνία λήξης. Μάλιστα η εξέλιξή τους είναι σταδιακή και υπάρχει συνεχώς αυξανόµενη διείσδυση και εκτίµηση από τις λαϊκές µάζες. Το µόνο που φαίνεται στην περίπτωση αυτή είναι το έργο και το προσωπικό βάρος αλλά όχι ο όγκος µιας παραφουσκωµένης προσωπικότητας.

 
Ο Κυπριακός λαός, με την πρόσφατη οικονομική κρίση θα αναγκαστεί να ξεχωρίσει τις οποιεσδήποτε φούσκες που κυκλοφορούν και τον εξαπατούν µε την κατεργασία διαφόρων επικοινωνιακών τεχνών και τεχνικών. Έχουµε τη γνώµη ότι µετά από τους συνεχείς εµπαιγµούς ο Κυπριακός λαός έχει τη φρόνηση, την εµπειρία και την πολιτική ωριµότητα να ξεχωρίσει τον όγκο από το βάρος, την αλήθεια από το ψεύδος και να αποφασίσει σχετικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.